Köpa billiga löparskor - är det värt det?

Välj löparskor på rea om du ska köpa billiga löparskor

Löpning är ingen materialsport, det kan vi vara överens om. Den enda egentliga utrustningen som behövs är ett par löparskor. Men kan du köpa billiga löparskor eller ska du köpa löparskor från ett välrenommerat varumärke? Det beror lite på vad ambitionen med din löpning är? Joggar du exempelvis 15-20 kilometer i veckan kan det vara värt att välja löparskor i ett billigare segment.

Löpning går ju som bekant ut på att man springer och således främst använder ben och fötter. Med andra ord är det viktigt att ben och fötter får stabilitet, stöd och dämpning. Det finns mängder med tillverkare av löparskor och i varierande segment, från flera tusen kronor till bara några hundra kronor.

Kan billiga löparskor någonsin mäta sig med dyra löparskor? Svaret är tämligen enkelt. Nej. Det säger dock inte att du inte ska köpa billiga löparskor. Det kan du absolut göra om det möter ambitionerna som du har med löpningen.

Om du joggar några gånger i veckan och kanske når 15-20 kilometer per vecka kan du köpa billiga löparskor. Om du däremot springer mer och kanske tränar inför lopp, då ska du utesluta alla löparskor som kostar några hundra kronor.

En viktig aspekt gällande billiga löparskor. Dem saknar samma stabilitet, stöd och dämpning som löparskor från välkända varumärken har. Detta kan såklart slita på ben och fötter, och därmed öka risken för skador.

När det gäller att välja löparskor är det viktigt att lyssna på din kropp. Om en löparsko inte känns rätt är det förmodligen så. Detta gäller oavsett prisklass eller varumärke. Välj löparskor som är rätt för dig, din ambition och ditt mål.

Det finns en stor konkurrens på marknaden för löparskor. Faktum är att ett större utbud ger dig som konsument möjlighet att köpa billiga löparskor. Tillverkarna av löparskor tvingas mer eller mindre anpassa sig till marknaden. Många gånger slutar det med att priset blir lite lägre eftersom tillverkarna vill få sina löparskor sålda.

Ett tips är att köpa löparskor från dyrare varumärken på rea eller varför inte köpa fjolårets modell som ibland brukar säljas ut till halva priset. Det kan vara värt att vänta och därmed kunna springa med löparskor som är av yttersta kvalité.