Löparskor för tävling

Passande löparskor för tävling och lopp

Springer du i rätt löparskor när du tävlar? Det är säker många som ställer sig den frågan. Och, kan du använda samma löparskor som du tränar med att tävla i? Det är säkert bara bråkdelen av tankarna som finns hos många löpare inför en stundande tävling eller lopp.

Löpare som tävlar strävar efter att personliga rekord. Alla kilometer och åter kilometer som av löpträning ska nu upp till bevis. Överlag väljer löpare löparskor som är utformade för att vara lättare och snabbare än de vardagliga löparskor som används för träning.

Löparskor för maraton och halvmaraton

Det finns fyra nyckelfaktorer för att välja löparskor för maraton som även gäller halvmaraton. Hur snabbt du planerar att springa, din benstyrka och kondition, din dämpning och hur mycket du är villig att spendera på löparskor att tävla i. Komfort och passform är viktigt, särskilt om du kommer att springa i flera timmar på hård yta. Den enda skillnaden mellan halvmaraton och maraton är att många löpare väljer att tävla i löparskor med mindre dämpning och struktur än för ett maraton. Dock kräver bägge distanserna stabilitet och det måste ses som en nyckelfaktor.

Löparskor för tävlingar på 5 och 10 km

För kortare tävlingar och lopp finns det färre beslut att ta för val av löparskor att tävla i. Det beror fortfarande på din personliga preferens och vad som känns bra på dina fötter. Du kan välja exempelvis välja löparskor som är i lättviktssegment för tävlingar på 10 km eller 12 km. Om du däremot ska tävla i lopp som är 5 km eller kortare, då bör du välja löparskor som är i racingsegmentet.

Tävla och träna i samma löparskor

Det är självklart så att du kan tävla och träna i samma löparskor. Du bör dock ha löparskor som används för endast tävling och träning. Det handlar även om den mentala biten, att tävling är tävling och träning är träning. Löparskor för träning är avsedda för huvuddelen av din löpning fram till tävlingen. Det är då du byter till löparskor för tävling. Det är dem som ska hjälpa dig att springa din snabbaste tid någonsin. Du ska dock springa ett och annat tufft träningspass i löparskorna du tänker använda i en kommande tävling. Det handlar om att dubbelkolla att löparskorna kommer att fungera bra när du kör som hårdast. Det hjälper dig att känna dig snabb och säker oavsett om det är träning eller lopp.