Löparskor för terräng

Spring med löparskor för terräng

Trött på att springa i betongdjungeln? Vill du prova någon helt annan typ av löpning? Om du springa i orörd terräng behöver du ha löparskor som är utformade för att klara den typen löpning. Det går alltså inte att använda vanliga löparskor för löpning i terräng.

Löparskor som löparskor - inte riktigt!

Terränglöpning eller traillöping innebär att springa över berg, mellan träd, på fjället och i bäckar. Alltså raka motsatsen till att springa på asfalt och grus. Det anses ofta vara en helt annan sport än vanlig löpning, men det finns många likheter. De sker naturligtvis i två väldigt olika miljöer men huvudprincipen är densamma. Du måste sätta en fot framför den andra. Den stora skillnaden är miljön och det gör att löparens krav på löparskor är olik exempelvis asfaltslöparen. Det krävs helt enkelt löparskor som klara något utöver det vanlig, som exempelvis vatten, lera och berg.

Välja bästa löparskorna för terräng

När du letar efter den bästa löparskon för dig, överväg först vilken typ av terräng du sannolikt kommer att springa i. Är det komprimerade stigar eller mer stenig? Blir det mest torrt, eller räknar du med att springa i våta leriga spår? Det finns löparskor för alla typer av terräng. Titta noga på greppnivån som sulan erbjuder. Behöver du vattentäta löparskor, då är Gore-Tex ett alternativ som lämpar sig för fuktigare förhållanden.
Överväg vilka distanser du kommer att springa. En timma jogging runt den lokala skogen, eller ett utmattande ultramaraton under flera dagar. Detta kommer att påverka mängden dämpning du behöver, för långdistanslopp är löparskor med extra komfort välkommet.

Skillnaderna på löparskor för terräng

Den mest uppenbara skillnaden mellan löparskor för terräng och asfalt eller grus är yttre sulan (gummimaterial). Dem har större slitbanor, som blir lite mjukare så att den kan anpassa sig efter olika ytorna. Mellansulan som ger det mesta av löparskons dämpning och stöd, kommer att vara mer fast i motsats till vanliga löparskor, eftersom den måste ge mer stabilitet. Vissa tillverkare av löparskor för terräng har gått steg längre och implementera en stenplatta för att skydda foten från stenar, pinnar och hjulspår. Överdelarna på löparskor är vanligtvis tillverkade av material som andas, såsom polyestrar och nyloner. Löparskor för terräng har vanligtvis vattentätt material för att hålla borta fukt och hålla fötterna torra.

När du springer i terräng behöver du löparskor med bra grepp, skydd, stöd och stabilitet. Det är oerhört viktigt när du springer på ojämt underlag. Om du är osäker på vilka löparskor du ska välja för din terränglöpning, fråga kunnig personal i en sportbutik i ditt närområde.