Löparkungen

Joggingskor, löparskor eller kanske springskor?

Heter det joggingskor, springskor eller löparskor? Vad säger du själv? Säger du, kolla in mina nya joggingskor? Eller säger du, mina nya springskor är sköna och bekväma? Eller kanske säger du, jag ”persa” i mina nya löparskor? Det kanske till med är så att du använder både joggingskor och löparskor. Nybörjare och glada amatörer kan mycket väl säga joggingskor eller springskor medan hängivna löpare säger nog löparskor. Kanske en föredom, eller?

Sportsmart

Joggingskor är löparskor och löparskor är joggingskor

Är det verkligen något att skriva om eller fördjupa sig i? Egentligen inte. Joggingskor, springskor och löparskor är samma sak i grund och botten. Det är helt enkelt skor som man springer i och oavsett om det är på asfalt, i skogen eller på löpband. Därför är det struntsamma om du eller någon annan använder joggingskor, springskor eller löparskor. Det är helt individuellt från person till person.

Joggingskor och löparskor enligt SAOL

Enligt Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) så är joggingskor och löparskor ord som finns i det svenska språket. Därmed kan ordet springskor uteslutas som ett riktigt ord för skor som man joggar, springer eller löper i. Just det, säger du joggar, springer eller löper? Ännu ett ord för samma sak. Det är självklart inte fel om någon säger springskor. Personen kommer likaväl att göra sig förstådd.

2XU
Relode

Joggingskor, springskor och löparskor i sökmotorer

Vad säger då sökmotorerna, eller sökmotorernas sökmotor Google om detta? Det är trots allt där allting startar. Oavsett om du ska köpa joggingskor, springskor eller löparskor. Söker folket på joggingskor, springskor eller löparskor? Löparskor trendar med stor övervikt. Glappet till joggingskor och springskor är stort men mellan dessa två är det tämligen jämt emellan. Antalet sökträffar på joggingskor är 272.000, för springskor 97.000 och för löparskor 2,5 miljoner. Så enligt både SOAL och Google så är det främst löparskor som används.

Det finns dock inget som är rätt eller fel. Fortsätt säga som du alltid har sagt. Skor som man springer i kan heta joggingskor för dig, springskor för någon annan och löparskor för en tredje. I det stora hela är det exakt samma sak.