Löparkungen

Löparskor för nybörjare

Det finns hundratals löparskor på marknaden för såväl nybörjare som proffs. Det kan vara överväldigande och särskilt för en nybörjare. Det uppstår nog mängder med frågor i samband med valet av ditt första par löparskor som nybörjare. Oftast är personalen i sportbutiker duktiga på att hitta rätt löparskor för löpare oavsett nivå. Rådfråga kunniga inom löpning om du är nybörjare, så blir det betydligt enklare att hitta löparskor som du kan trivas i från första löpsteget.

Hur man väljer löparskor för nybörjare?

Oavsett om du springer för att gå ner i vikt eller tränar inför ett maraton, är korrekta löparskor nyckeln. Väljer du fel löparskor riskerar du att få skador, blåsor, svarta tånaglar eller dylikt. Det är verkligen inte kul starta ditt löparäventyr på det sättet. Många faktorer spelar in vid val av löparskor, oavsett om du är nybörjare eller rutinerad. Din löpstil, din vikt, din biomekanik och underlaget du springer på påverkar ditt val av löparskor. Det handlar även om pris och vilken prisklass du som nybörjare ska lägga dig. Även om du är nybörjare så ska du inte köpa billiga löparskor. Det är viktigt att du har löparskor som är skonsam mot din kropp, med tanke på att du just är nybörjare. Du vill inte skada tidigt och lägga löparskorna på hyllan.

Coros

Ett eller två par löparskor som nybörjare?

De flesta löpare har ett eller två par löparskor åt gången. Att köpa två par löparskor kommer att förlänga deras livslängd. Det är självklart inte nödvändigt att ha två par löparskor som nybörjare. Val av löparskor som nybörjare beror mycket på vilken typ av löpning du kommer att utföra. Kommer du bara springa i stadsmiljö eller även i skog? Vilken årstid är det, behöver du löparskor för vintern? Om du behöver ett eller två par löparskor som nybörjare kan bara du själv avgöra.

Fördelar med att välja rätt löparskor som nybörjare

Rätt löparskor oavsett om du är nybörjare eller proffs hjälper till att förhindra skador. Löparskor skyddar dina fötter, ben och kropp från löpningens påverkan, samt hjälper dig att uppnå mål och resultat. Problem som du kan undvika genom att välja rätt löparskor är bland annat löparknä och fotledsstukningar. Gör rätt val av löparskor redan som nybörjare och håll dig skadefri, då kan du träna effektiv och uppnå det du vill med din löpning.

Investera alltid i riktiga löparskor som nybörjare?

Tvivlar du som nybörjare på att investera i ett par riktiga löparskor? Löpning är som med många andra saker i livet att om du gör något halvvägs blir det sällan riktigt bra i längden. Med andra ord, väljer du riktiga löparskor som nybörjare så är risken betydligt mindre att du slutar. Därför är det värt att spendera lite extra på löparskor och det gäller inte bara nybörjare utan löpare i största allmänhet.

2XU
Sportsmart

Fem bra löparskor för nybörjare

Det kan vara svårt att hitta rätt löparskor för nybörjare men här kommer några löparskor som passar nybörjare, oavsett tidigare erfarenhet av löpning eller träning.

  • Reebok Floatride Energy 3 är en löparsko för herrar som har en overdel i mesh och en mellansula i Floatride-typ. Skon är lätt och har en bra dämpning, och den har en bra passform och stöd för foten. Skon är lämplig för löpare som vill ha en bra löparsko för långa och snabba löprundor.
  • Puma Velocity Nitro är ett skönt löparskor som är perfekt för löpare som vill ha en smidig och bekväm sko. Skon är gjord med en mjuk och bekväm innersula som gör att den är mycket skön att ha på fötterna. Yttersulan är gjord av ett mycket slitstarkt gummi som ger bra grepp och dämpning. Skon har också en bra passform och stöd för foten.
  • Hoka Rincon 3 är en sköna löparsko för långdistanslöpning. Den har en mycket mjuk och responsiv dämpning som ger en bra känsla under foten. Skon har också en bra passform och stöd för foten. Den har också en bra vikt (endast 250 gram) och är mycket bekväm att bära.
  • Asics Novablast 2 är en löparsko som ger en mycket bekväm och mjuk känsla, och är också mycket responsiv. Novablast-dämpningen ger en mycket mjuk och komfortabel känsla, och den unika yttersulan ger en mycket bra grepp och känsla mot underlaget. Asics Novablast 2 är en sko som är perfekt för löpare som gillar att springa på mjuka underlag.
  • Saucony Endorfin Speed 2 är en löparsko som är utvecklad för löpare som vill ha en sko med en snabb och smidig känsla. Saucony Endorfin Speed 2 är en lätt löparsko som är mycket bekväm att bära och ger bra stöd för foten. Skon har en bra passform och är mycket andningsbar, vilket gör den perfekt för löpare som vill ha en sko som håller foten sval och torr under långa löprundor.