Löparkungen

Löparskor för tävling

Springer du i rätt löparskor när du tävlar? Det är säker många som ställer sig den frågan. Och, kan du använda samma löparskor som du tränar med att tävla i? Det är säkert bara bråkdelen av tankarna som finns hos många löpare inför en stundande tävling eller lopp.

Löpare som tävlar strävar efter att personliga rekord. Alla kilometer och åter kilometer av löpträning ska nu ge tävlingsresultat som löpare vill ha. De flesta löpare har ett eller flera par löparskor som är avsedda för tävling, och dessa skiljer sig ofta från löparskor man använder för träning. Löparskor för tävling är ofta lättare och mer smidiga, och har en mer aggressiv sula för bättre grepp och prestanda.

Coros

Löparskor för maraton och halvmaraton

Det finns fyra nyckelfaktorer för att välja löparskor för maraton som även gäller halvmaraton. Hur snabbt du planerar att springa, din benstyrka och kondition, din dämpning och hur mycket du är villig att spendera på löparskor att tävla i. Komfort och passform är viktigt, särskilt om du kommer att springa i flera timmar på hård yta. Den enda skillnaden mellan halvmaraton och maraton är att många löpare väljer att tävla i löparskor med mindre dämpning och struktur än för ett maraton. Dock kräver bägge distanserna stabilitet och det måste ses som en nyckelfaktor.

Löparskor för tävlingar på 5 och 10 km

För kortare tävlingar och lopp finns det färre beslut att ta för val av löparskor att tävla i. Det beror fortfarande på din personliga preferens och vad som känns bra på dina fötter. Du kan välja exempelvis välja löparskor som är i lättviktssegment för tävlingar på 10 km eller 12 km. Om du däremot ska tävla i lopp som är 5 km eller kortare, då bör du välja löparskor som är i racingsegmentet.

Tävla och träna i samma löparskor

Det är självklart så att du kan tävla och träna i samma löparskor. Du bör dock ha löparskor som används för endast tävling och träning. Det handlar även om den mentala biten, att tävling är tävling och träning är träning. Löparskor för träning är avsedda för huvuddelen av din löpning fram till tävlingen. Det är då du byter till löparskor för tävling. Det är dem som ska hjälpa dig att springa din snabbaste tid någonsin. Du ska dock springa ett och annat tufft träningspass i löparskorna du tänker använda i en kommande tävling. Det handlar om att dubbelkolla att löparskorna kommer att fungera bra när du kör som hårdast. Det hjälper dig att känna dig snabb och säker oavsett om det är träning eller lopp.

2XU
Decathlon

När du ska köpa löparskor för tävling

Här kommer några tips på vad du ska tänka på när du köper löparskor för tävling.

  • Välj en sko som passar din fottyp. Det finns olika typer av fötter, och olika skor passar olika fottyper. Om du har smala eller breda fötter, t ex, så är det viktigt att välja en sko som passar just din fottyp.
  • Tänk på hur mycket du löper. Om du tävlar i långa lopp, så är det viktigt att välja en sko som är bekväm och har bra dämpning. Om du bara löper kortare sträckor, så kan du klara dig med en mindre dämpad sko.
  • Prova skorna innan du köper dem. Det är viktigt att du provar löparskor innan du köper dem, så att du vet att de passar dig och att du är bekväm i dem.
  • Tänk på vilket underlag du kommer att löpa på. Om du tävlar på asfalt eller betong, så behöver du en sko som är lite hårdare och har bra grepp. Om du kommer att löpa på grus eller i skogen, så behöver du en mjukare sko som har bra dämpning.
  • Köp löparskor från en specialiserad butik. Det är alltid bra att köpa löparskor från en butik som säljer specialiserade löparskor, så att du är säker på att få skor som är av bra kvalitet.


Med dessa tips i åtanke, så kan du enkelt hitta löparskor för tävling som passar just dig.