Löparkungen

Löparskor för vintern

Att springa året runt kan ha sina begränsningar. Vintern kan minst sagt vara en utmaning. Då krävs det löparskor som är gjorda för vintern, som klarar bland annat halka och snö. Med robusta löparskor för den kalla vintern kommer göra löpningen lite mindre utmanande. Det går med andra ord att springa oavsett årstid eller väderförhållande.

Varför ska du inte springa i vanliga löparskor?

Du säkert redan ett favoritpar löparskor som du är bekväm i. Det kan vara frestande att fortsätta bära dem även under vintern. Men det är viktigt att skaffa dig ett par nya löparskor för vintern. Det finns flera goda skäl. Vanliga löparskor skyddar dig inte från glida på våta eller isiga ytor. Det kan leda till bland annat skador. Vanliga löparskor är håller inte heller kyla och vatten borta. Att springa i löparskor som blöta och kalla är ingen tillfredsställande känsla.

2XU

Rätt typ av löparskor för vintern

Det finns löparskor på marknaden som är speciellt utformade för vinterlöpning. Flera välkända varumärken har GTX-modeller. Det innebär att de är utformade med väderbeständig Gore-Tex. Det är ett vattentätt, andningsbart tyg som håller bland annat vatten borta. Löparskor tillverkade med Gore-Tex håller fötterna torra. Löparskor som även har dragkedjor eller broddar kan hjälpa dig på snöiga, våta eller isiga vägar. Oavsett vilken typ av löparskor du har, bör du ta på dig fukttransporterande strumpor istället för bomullsstrumpor. Fukttransporterande strumpor hjälper även dina fötter att hålla sig torra.

Vilka löparskor är rätt för dig på vintern?

Om varumärket du redan springer med vanligtvis även har löparskor för vintern väljer du dem i första hand. Löparskor för vinterlöpning behöver vara mer robusta och håller fötterna varma och torra. Det övre materialet behöver vara vattentätt och sulan behöver ha en grov profil så att du har bra grepp på underlaget. Precis som med vanliga löparskor ska den löparskor du väljer för vintern har samma egenskaper och funktionalitet. Är du det minsta osäker finns det råd och hjälp att få av kunnig personal i de flesta sportbutiker.

Decathlon

Bra löparskor för vintern

Det går att springa med vanliga löparskor på vintern men det är säkrar att springa med löparskor som är gjorda för vinterväglag. Här kommer några bra löparskor för vintern.

  • Saucony Peregrine Ice+ 2 känns som att springer på moln. Saucony Peregrine Ice+ 2 är löparskor med en mycket robust konstruktion, men som ändå känns bekväm och smidig. Den har en unik sula med PWRTRAC-gummi som ger mycket bra grepp på is och snö, och som också gör att skon känns stabil och säker.
  • Asics Gel-Cumulus 23 AWL är en löparsko som är utvecklad för att ge stöd och komfort åt löpare med mellanpronation. Skon har en Asics FLYTEFOAM-mellansula som ger en mycket responsiv och energigivande känsla. Asics Gel-Cumulus 23 AWL har också en förstärkt tåkappe som ger en stabilare och mer bekväm passform. Löparskon är också försedd med Asics High Abrasion Rubber (AHAR)-yttersula som är mycket slittålig och ger bra grepp på underlaget.
  • Mizuno Wave Rider GTX är en löparsko från Mizuno med stor fokus på komfort och dämpning. Skon har en Wave-platta i mellansulan som ger mycket stöd och stabilitet samtidigt som den gör att skon är mycket smidig och bekväm. Skon har en Gore-Tex-membran som gör den vattentät och andas bra, vilket är perfekt för löpare som vill ha en sko som håller fötterna torra och svala. Mizuno Wave Rider GTX är en sko som passar bra för löpare med mild till måttlig pronation.