Löparkungen

Löparskor för barn

Barn springer alltid och hela tiden. Ett barn är aktivt från sina första stapplande steg fram till tidiga tonåren. Är det värt att investera i löparskor för barn, alltså skor som är specifikt för löpning? Det är nog många föräldrar som tvekar. Att köpa löparskor för barn kostar betydligt mer än vanliga träningsskor eller sneakers.

Fördelar med löparskor för barn

Är barns löparskor verkligen värda investeringen? Svaret är givet. Ja, och av flera skäl. Även om barn inte springer flera mil, så erbjuder högkvalitativa och skyddande löparskor betydligt mer stöd och komfort än vardagssneakers. Löparskor kan vara ett skydd mot skador och andra besvär. Sedan sliter inte barn ut löparskor lika fort som vuxna för det springer betydligt färre kilometer. Så även om ett barn träffar en tillväxtspurt är det osannolikt att han eller hon kommer att överstiga en vuxen. Med andra ord behöver du inte köpa nya löparskor till ditt barn redan efter två eller tre månader.

Därför är löparskor för barn är en viktig del av utrustningen för den unge löparen. Dessa löparskor måste ge stöd åt foten, samtidigt som de är bekväma och lätta.

Decathlon

Löparskor för barn från välkända varumärken

Fler och fler välkända varumärken tillverkar lämpliga löparskor för barn. Eftersom det just är välkända varumärken så har de samma ambition med löparskor för barn som för vuxna. Det vill säga att löparskorna är bekväma, välutrustade, säkra, stabila och hållbara. Löparskor för barn ska överlag ha en bredare bas och greppsula, andningsbara, slitstarkt material och snören eller funktionella kardborrband som håller löparskorna säkert på foten så att dem inte glider omkring.

Vad är bra löparskor för barn?

Barn är mycket lättare än vuxna, så de behöver inte mycket dämpade löparskor. Stödelement är nästan överflödiga, de skyddar knappast foten utan hämmar snarare dess naturliga utveckling. Flexibilitet är mycket viktigare. När du köper löparskor till ditt barn, se till att sulan är platt och mycket lättare att böja än löparskor för vuxna. Ditt barn har mycket mindre styrka än du. En för hård och stel sula hindrar den naturliga rullningsrörelsen från hälen till stortån. Och naturligtvis är det viktigt att löparskons överdel är av ett material som andas.

Välj lätta och flexibla löparskor till barn

Det finns ingen anledning att välja tunga och stora löparskor till barn. Barn är naturliga löpare och mår bäst av ett par lätta löparskor som inte känns som ett block runt foten. Välj även ett par flexibla löparskor till barn som springer. Då har foten frihet att röra sig och kan använda många av musklerna som finns i foten.

Relode
Sportsmart

När du ska köpa löparskor till ditt barn

Det finns flera olika märken av löparskor för barn på marknaden, så det är inte alltid lätt att veta vilken sko man ska välja. Kanske har ditt barn redan ett favoritmärke, eller också har du något märke som du personligen föredrar. Om du är osäker på vilket märke du ska välja, kan det vara en bra idé att gå till en specialiserad löpbutik och be om råd. Där kan du också prova olika skor, så att du kan se vilka som passar ditt barn bäst.

Det är också en bra idé att titta på priset när du ska köpa löparskor för barn. Naturligtvis vill du att ditt barn ska ha skor av hög kvalitet, men det är inte nödvändigt att betala en för hög pris. Det finns många bra skor för barn på marknaden, så du bör inte ha några problem att hitta några som passar ditt barns behov och plånbok.

Det är alltid en bra idé att låta ditt barn prova löparskor innan du köper dem. Det är viktigt att skorna är bekväma, och att de inte gör ont i barnets fötter. Prova gärna löparskorna i butiken, eller köp löparskorna online och låt ditt barn prova dem hemma.