Löparkungen

Löparskor för terräng

Trött på att springa i betongdjungeln? Vill du prova någon helt annan typ av löpning? Om du springa i orörd terräng behöver du ha löparskor som är utformade för att klara den typen löpning. Det går alltså inte att använda vanliga löparskor för löpning i terräng.

Löparskor som löparskor - inte riktigt!

Terränglöpning eller traillöping innebär att springa över berg, mellan träd, på fjället och i bäckar. Alltså raka motsatsen till att springa på asfalt och grus. Det anses ofta vara en helt annan sport än vanlig löpning, men det finns många likheter. De sker naturligtvis i två väldigt olika miljöer men huvudprincipen är densamma. Du måste sätta en fot framför den andra. Den stora skillnaden är miljön och det gör att löparens krav på löparskor är olik exempelvis asfaltslöparen. Det krävs helt enkelt löparskor som klara något utöver det vanlig, som exempelvis vatten, lera och berg.

Coros
Sportsmart

Välja bästa löparskorna för terräng

När du letar efter den bästa löparskon för dig, överväg först vilken typ av terräng du sannolikt kommer att springa i. Är det komprimerade stigar eller mer stenig? Blir det mest torrt, eller räknar du med att springa i våta leriga spår? Det finns löparskor för alla typer av terräng. Titta noga på greppnivån som sulan erbjuder. Behöver du vattentäta löparskor, då är Gore-Tex ett alternativ som lämpar sig för fuktigare förhållanden.
Överväg vilka distanser du kommer att springa. En timma jogging runt den lokala skogen, eller ett utmattande ultramaraton under flera dagar. Detta kommer att påverka mängden dämpning du behöver, för långdistanslopp är löparskor med extra komfort välkommet.

Skillnaderna på löparskor för terräng

Den mest uppenbara skillnaden mellan löparskor för terräng och asfalt eller grus är yttre sulan (gummimaterial). Dem har större slitbanor, som blir lite mjukare så att den kan anpassa sig efter olika ytorna. Mellansulan som ger det mesta av löparskons dämpning och stöd, kommer att vara mer fast i motsats till vanliga löparskor, eftersom den måste ge mer stabilitet. Vissa tillverkare av löparskor för terräng har gått steg längre och implementera en stenplatta för att skydda foten från stenar, pinnar och hjulspår. Överdelarna på löparskor är vanligtvis tillverkade av material som andas, såsom polyestrar och nyloner. Löparskor för terräng har vanligtvis vattentätt material för att hålla borta fukt och hålla fötterna torra.

När du springer i terräng behöver du löparskor med bra grepp, skydd, stöd och stabilitet. Det är oerhört viktigt när du springer på ojämt underlag. Om du är osäker på vilka löparskor du ska välja för din terränglöpning, fråga kunnig personal i en sportbutik i ditt närområde.

Relode

Tips på löparskor för terräng

Här kommer några tips på bra löparskor för terräng.

  • Hoka One One M Speedgoat 4 är en fantastisk sko för löpare som vill ha en bekväm och snabb löparsko. Skon är lätt och har en mycket bra dämpning, vilket gör den bekväm att använda. Den har också en bra grepp och är mycket stabil, vilket gör den lämplig för löpare som vill ha en sko som är bekväm och snabb.
  • Salomon Speedcross 5 är ett par löparskor som är designade för att ge maximal komfort och prestanda. Skorna är tillverkade av högkvalitativt material och har en unik design som gör att de passar perfekt för löpare med smala eller breda fötter. Speedcross 5 är utrustade med en mjuk innersula och en stabil yttersula som ger en mycket bekväm och smidig löpupplevelse.
  • Saucony Peregrine 10 är en löparsko som är designad för att ge en smidig och bekväm löpupplevelse. Skon är gjord av ett andningsbart och stretchigt mesh-material som gör den bekväm att bära och ger en bra passform. Saucony Peregrine 10 har en EVA-dämpad mellansula som ger en mycket smidig och mjuk löpkänsla. Yttersulan är gjord av en slitstark gummi som ger en bra grepp och är lätt att rengöra. Saucony Peregrine 10 är en mycket bekväm och skön löparsko som är lätt att rengöra och ger en bra passform.