Löparkungen

Tips för löpning - de 11 bästa tipsen

Det finns gott om tips om löpning oavsett nivå, men vad fungerar egentligen? Här är 11 tips för löpning. Tips som hjälper dig att undvika skador och hålla din motivation uppe. Löpning är ett av de bästa och billigaste sätten att komma i form och bara det är ett tips i sig. Så snöra på dig löparskorna och anamma något eller några av dessa tips för löpning. Kanske tar du din löpning till en ny nivå.

Det kan verka överväldigande att gå ut och springa de första gångerna, oavsett underlag eller årstid. Frågorna är troligen många för den som är novis. Hur vet du om din löpstil är bra? Hur vet du om dina löparskor är rätt för dig? Hur långt kan du egentligen springa utan att överbelasta knän och anklar? Detta är några frågor som kanske dessa 11 tips för löpning kan ge svar på.

2XU

De 11 bästa tipsen för löpning

1. Riktiga löparskor

Du kan lika gärna inse det – dina gamla, slitna löparskor från gymnasiet är inte tillräckligt bra. Löparskorna är den viktigaste delen av utrustningen, så snåla inte utan investera i ett par ordentliga löparskor. Allas fötter är unika, så det är viktigt att du hittar rätt skor för dig. Du kan oftast göra ett löptest på löpband i sportbutiker, då du kan få professionell hjälp och hitta den perfekta löparskon. Med andra ord är detta, det bästa tipset för din löpning men kanske främst dina ben och kropp.

2. Lär känna din löpstil

Det vanligaste misstaget som många gör, är att de springer alldeles för snabbt. Du måste lära känna din egen löpstil och kondition, och det är därför bättre att springa långsamt och långt, än snabbt och kort. När du väl kan kontrollera ditt tempo blir det lättare att öka distansen. Kom ihåg att du stanna och gå ibland. Detta är en del av processen som alla löpare måste gå igenom. Du kan inte förvänta dig att kunna springa långt och snabbt direkt.

3. Hitta en vän att springa med

Det kan vara svårt och oftast i början att börja springa. Det kan därför vara lättare att komma igång om du har en vän att springa med och gärna en vän som håller hyfsat samma nivå som dig. När ni springer tillsammans ska ni kunna ha en enkel konversation under tiden. Om du inte kan det springer du för fort. På många platser finns det möjligt att gå med i en klubb, där träffas man regelbundet och tränar tillsammans.

4. Sätt upp mål för dig själv

Det är riktigt skönt och motiverande att ha mål eller delmål oavsett nivå. I början när du är nybörjare, då kan ett av målen vara att undvika att bli så andfådd, eller att du vill gå ner i vikt. Kaloriförbränning för löpning är bland de sporter där du bränner mest. Du förbränner cirka 100 kalorier per 10 minuter som du springer. Kom dock ihåg att du bara går ner i vikt om du bränner mer än du konsumerar. Så du kan inte äta mer bara för att du tränar. Om du gör det kommer du inte att se några större framsteg med vikten.

Coros

5. Var realistisk med distans

Kanske är ditt mål inte en specifik vikt utan snarare att kunna springa en viss sträcka. I så fall är det en bra idé att anmäla sig till ett lopp. Det finns massor av lopp runt om i Sverige, så du kan bara välja och vraka. Välj dock ett kortare lopp om du är i början av din löpning. Kanske ett tävlingslopp på 3 eller 5 km. När du blir en mer erfaren löpare kan du träna för ett halvmaraton eller kanske till och med ett maraton.

6. Stäm av med dig själv

Det är viktigt att ha familj och vänner i ryggen. Ett bra tips för din löpning är att göra veckoschema. Där du skriver ner vad du ska göra när det gäller träning varje dag och ge plats för att boka av när du har genomfört din träning. Försök sedan hålla fast vid ditt träningsavtal med dig själv. Om en vän ringer och frågar om ni har tid att ses, måste du ha karaktär nog att kunna säga nej om det sammanfaller på en dag och tid som du ska träna.

7. Följ ett träningsprogram

Om du har satt upp ett mål att du ska springa 5 km är detta ett av de bästa tipsen för din löpning. Hitta och följ ett träningsprogram som guidar dig från början till slut. Perfekt för nybörjaren. Dessutom undviker du även att gå ut för hårt än vad du fysiskt klarar av.

Relode

8. Träna intervaller

Om du inte riktigt tror att du blir en bättre löpare med din träning kan du prova intervaller. Om du känner att du har sprungit länge men utan att blivit snabbare. Det kan bero på att du tränar fel. Det bästa sättet att påskynda förloppet är genom att göra intervallträning. Om du är van att springa i samma tempo kan det vara dags att introducera intervallträning, där du växlar mellan snabbt och långsamt (och kanske till och med gångtempo).

9. Träna tidigt på dagen

Detta är ett tips för alla som sysslar med löpning. Det är härligt att träna från morgonen, punkt slut. Det ger en bra start på dagen och du kan boka av träningen. Därefter har du resten av dagen att njuta och dessutom med gott samvete. Kroppen utsöndrar dessutom ett antal bra hormoner under löpträning, som du kan njuta utav resten av dagen.

10. Träna till och från jobbet

Om du springer till och från ditt jobb förvandlar du bortkastad tid till effektiv träningstid. Det är som att slå två fuglor i samma smäll. När du kommer hem från jobbet kan du njuta av resten av dagen med gott samvete och bland annat ha tid för dig själv, familjen eller vänner.

11. Släpp ditt dåliga samvete

Detta är kanske det viktigaste tipset för din löpning. Undvik att hoppa över träningspass helt och hållet bara för du inte har tid. Ett kortare träningspass bra nog. Du kan genomföra ett kortare träningspass men köra betydligt hårdare. Om du inte tränar under några dagar i rad ska du dock inte straffa dig själv genom att få dåligt samvete, istället ska du vara stolt över den träning som du får.